PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (2023)

Als je op zoek bent naar een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor een traditionele fietsversnelling, dan is de Pinion-versnellingsbak misschien wel iets voor jou. In dit artikel zullen we bespreken wat de Pinion-versnellingsbak is, hoe deze werkt en wat de voordelen ervan zijn ten opzichte van traditionele versnellingssystemen.

PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (2)

Wat is een Pinon versnellingsbak?

De Pinion-versnellingsbak is een gesloten versnellingsmechanisme dat zich in het midden van de fiets bevindt, tussen de pedalen en het achterwiel. In tegenstelling tot traditionele derailleurversnellingen, waarbij de ketting van tandwiel naar tandwiel springt, verplaatst de Pinion-versnellingsbak tandwielen in de bak zelf om de versnelling te veranderen.

Welke Pinion systemen zijn er?

Pinion P1.18

PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (3)
 • Aantal versnellingen: 18
 • Bereik: 636%
 • % Tussenstappen: 11,5%
 • Oliewissel interval: 10.000 km of 1x per jaar (wat eerder komt)
 • Positie op fiets: gemonteerd in de trapas
 • Gewicht: 2,5 kg

Pinion C1.12

PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (4)
 • Aantal versnellingen: 12
 • Bereik: 600%
 • % Tussenstappen: 17-24%
 • Oliewissel interval: 10.000 km of 1x per jaar (wat eerder komt)
 • Positie op fiets: gemonteerd in de trapas
 • Gewicht: 2,1 kg

Pinion Smart Shift

PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (5)
 • Aantal versnellingen: afhankelijk van de gekoppelde Pinion-versnellingsbak (P1.18 of C1.12)
 • Bereik: afhankelijk van de gekoppelde Pinion-versnellingsbak (P1.18: 636%, C1.12: 600%)
 • % Tussenstappen: variabel (afhankelijk van de gekozen instellingen)
 • Oliewissel interval: afhankelijk van de gekoppelde Pinion-versnellingsbak (P1.18: 10.000 km of 1x per jaar (wat eerder komt), C1.12: 10.000 km of 1x per jaar (wat eerder komt))
 • Positie op fiets: gemonteerd op het stuur
 • Gewicht: 170 gram (exclusief kabels en batterij)

Wat kost een Pinion versnellingsbak per type systeem?

De kosten van een Pinion-versnellingsbak variëren ook afhankelijk van het type systeem en de uitvoering. Hieronder vindt u de prijzen van de Pinion-versnellingsbakken per type systeem:

 • Pinion P1.12: ongeveer €1200 – €1400
 • Pinion P1.18: ongeveer €1500 – €1700
 • Pinion C1.9: ongeveer €1200 – €1400
 • Pinion C1.12: ongeveer €1500 – €1700

Alternatieve systemen

Naast Pinion is er ook het Rohloff Speedhub 500/14 versnellingssysteem:

PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (6)

Specificaties Rohloff Speedhub 500/14:

 • Aantal versnellingen: 14
 • Bereik: 526%
 • % Tussenstappen: 13,6%
 • Oliewissel interval: 5.000 km of 1x per jaar (wat eerder komt)
 • Positie op fiets: gemonteerd in het achterwiel
 • Gewicht: 1,8-2,1 kg (afhankelijk van de uitvoering)

Wat is beter: Pinion of Rohloff?

Het is moeilijk om te zeggen welk systeem beter is, omdat beide hun eigen unieke voordelen en nadelen hebben en het afhankelijk is van de specifieke behoeften en voorkeuren van de fietser.

Hier zijn enkele verschillen tussen de twee systemen:

 • Aantal versnellingen: De Pinion P1.18 biedt 18 versnellingen, terwijl de Rohloff Speedhub 500/14 14 versnellingen biedt. Als je op zoek bent naar meer versnellingen en een bredere versnellingsverhouding, is de Pinion wellicht een betere keuze.
 • Positie op fiets: De Pinion is gemonteerd in de trapas, terwijl de Rohloff Speedhub in het achterwiel is gemonteerd. Dit heeft invloed op het gewicht, de balans en de handling van de fiets.
 • Onderhoud: Beide systemen hebben regelmatig onderhoud nodig in de vorm van oliewissels. De Rohloff Speedhub vereist echter meer frequent olie verversen dan de Pinion.
 • Gewicht: De Rohloff Speedhub weegt tussen de 1,8 en 2,1 kg, terwijl de Pinion P1.18 2,5 kg weegt. Dit kan van invloed zijn op het totale gewicht van de fiets en de prestaties van de fietser.
 • Prijs: Beide systemen zijn duurder dan traditionele versnellingssystemen, maar de Rohloff Speedhub is over het algemeen duurder dan de Pinion.

Uiteindelijk hangt het af van de individuele behoeften en voorkeuren van de fietser. Als je veel versnellingen wilt en een breed bereik, kan de Pinion P1.18 de betere keuze zijn. Als je de voorkeur geeft aan een lichter systeem dat minder onderhoud nodig heeft, kan de Rohloff Speedhub een betere keuze zijn. Het is aan te raden om beide systemen uit te proberen en te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Wat kost een Rohloff naaf?

De kosten van een Rohloff naaf variëren afhankelijk van het type en de uitvoering, maar over het algemeen ligt de prijs tussen de €1000 en €2000.

Welke Pinion fietsen zijn er?

Er zijn verschillende e-bikes op de markt die zijn uitgerust met een Pinion-versnellingsbak. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

 1. Riese & Müller Delite: De Delite is een elektrische fiets van het Duitse merk Riese & Müller, die beschikbaar is met de Pinion C1.12-versnellingsbak. Dit model is ontworpen voor sportief gebruik en heeft een volledige vering voor extra comfort.
 2. Moustache Samedi 27 XRoad: De Samedi 27 XRoad van het Franse merk Moustache is een veelzijdige e-bike met een Pinion C1.12-versnellingsbak. Dit model is geschikt voor zowel stadsritten als off-road avonturen.
 3. Tout Terrain Chiyoda Xpress: De Chiyoda Xpress is een elektrische fiets van het Duitse merk Tout Terrain, die is uitgerust met een Pinion C1.12-versnellingsbak. Dit model is ontworpen voor snelle en sportieve ritten, met een carbon frame en een geïntegreerde accu.
 4. Flyer Uproc7: De Uproc7 is een e-mountainbike van het Zwitserse merk Flyer, die beschikbaar is met de Pinion C1.12- of P1.18-versnellingsbak. Dit model is geschikt voor uitdagende terreinen en heeft een krachtige motor en geavanceerde vering.

Hoe lang gaat een Pinion systeem mee?

De levensduur van een Pinion-systeem hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van gebruik, onderhoud en slijtage van de onderdelen. Over het algemeen wordt verwacht dat een goed onderhouden Pinion-systeem 10.000 tot 30.000 kilometer meegaat.

Welke speed pedelecs hebben een Pinion versnellingsbak?

 1. Klever X Speed Pinion: De Klever X Speed Pinion is een high-end speed pedelec met een Pinion C1.12-versnellingsbak. Dit model heeft een krachtige motor en geavanceerde vering, waardoor het geschikt is voor snelle en sportieve ritten.
 2. Riese & Müller Supercharger2 GT Rohloff HS: De Supercharger2 GT Rohloff HS is een speed pedelec van het Duitse merk Riese & Müller, die beschikbaar is met de Pinion P1.18-versnellingsbak. Dit model heeft een geavanceerde Rohloff-versnellingsnaaf en een krachtige motor voor hoge snelheden.
 3. Tout Terrain Xplore GT: De Xplore GT is een speed pedelec van het Duitse merk Tout Terrain, die is uitgerust met een Pinion P1.12-versnellingsbak. Dit model heeft een geavanceerd frame en een krachtige motor voor sportieve ritten op hoge snelheid.
 4. Flyer Uproc7 8.70: De Uproc7 8.70 is een speed pedelec van het Zwitserse merk Flyer, die beschikbaar is met de Pinion C1.12-versnellingsbak. Dit model heeft een krachtige motor en geavanceerde vering, waardoor het geschikt is voor uitdagende terreinen en snelle ritten.
 5. Stromer ST2: De Stromer ST2 is een upgrade van de ST1 met een betere motor, een geïntegreerde accu en geavanceerde functies zoals GPS-tracking en een anti-diefstal alarm. Het heeft een maximaal bereik van 180 km en een topsnelheid van 45 km/u.
 6. Stromer ST3: De ST3 is een lichtgewicht speed pedelec met een sportief design. Het heeft een maximaal bereik van 180 km en een topsnelheid van 45 km/u.
 7. Stomer ST7: De Stromer ST7 heeft een geïntegreerde SYNO Drive-motor en wordt geleverd met een naafversnellingssysteem van Shimano of Enviolo. Stromer biedt momenteel geen speed pedelecs met Pinion-versnellingsbak aan in hun assortiment.

BEKIJK BESTE SPEED PEDELEC AANBOD 2023

Hoe werkt een pinion versnellingsbak?

De Pinion-versnellingsbak bestaat uit verschillende tandwielen die naast elkaar in een afgesloten behuizing zijn geplaatst. Door de draaibeweging van de pedalen worden de tandwielen van de ene positie naar de andere geschoven, waardoor de overbrengingsverhouding verandert. De versnellingsbak is ontworpen om soepel te schakelen, zodat je altijd de juiste versnelling hebt voor de gewenste snelheid en omstandigheden.

PINION Fiets: Alles dat je moet weten over deze versnellingsbak (7)

Pinion fiets met riemaandrijving

Een Pinion versnellingsbak kan goed gecombineerd worden met een riemaandrijving op een fiets. In plaats van een ketting die over de tandwielen van de versnellingsbak loopt, wordt de riemaandrijving gebruikt om het vermogen van de trapas naar het achterwiel over te brengen. Hierdoor is er geen noodzaak voor een derailleur, omdat de Pinion versnellingsbak al in de trapas geïntegreerd is.

Het combineren van een Pinion versnellingsbak en een riemaandrijving biedt verschillende voordelen, zoals:

 1. Betrouwbaarheid: De riemaandrijving heeft geen smering nodig en is minder gevoelig voor slijtage dan een traditionele ketting. De Pinion versnellingsbak is ook zeer duurzaam en betrouwbaar, en biedt betere prestaties dan een derailleur.
 2. Onderhoudsgemak: Het combineren van een Pinion versnellingsbak en een riemaandrijving op een fiets vereist minder onderhoud dan een traditionele ketting en derailleur systeem. Er is minder noodzaak om de ketting te smeren en te reinigen, en de riemaandrijving heeft minder last van vuil en stof.
 3. Efficiëntie: De riemaandrijving en Pinion versnellingsbak bieden een hoge mate van efficiëntie, omdat er minder wrijving optreedt in vergelijking met een traditionele ketting en derailleur systeem.

Het combineren van een Pinion versnellingsbak en een riemaandrijving kan wel hogere kosten met zich meebrengen dan traditionele ketting en derailleur systemen. Echter, de voordelen op het gebied van betrouwbaarheid, onderhoudsgemak en efficiëntie kunnen dit compenseren voor fietsers die op zoek zijn naar een duurzame en betrouwbare fietservaring.

Voordelen Pinion fietsen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een Pinion-versnellingsbak ten opzichte van traditionele derailleurversnellingen:

 1. Duurzaamheid: Omdat de Pinion-versnellingsbak gesloten is, is deze beter bestand tegen slijtage en beschadiging door vuil, vocht en stoten.
 2. Onderhoudsgemak: De Pinion-versnellingsbak vereist minder onderhoud dan traditionele versnellingssystemen. De olie in de versnellingsbak hoeft slechts om de 10.000 kilometer te worden ververst, en de tandwielen hoeven niet te worden schoongemaakt of afgesteld.
 3. Betrouwbaarheid: De Pinion-versnellingsbak is betrouwbaar en nauwkeurig in zijn werking. De schakelprestaties blijven consistent, ongeacht de weersomstandigheden of de staat van de ketting en tandwielen.
 4. Breed bereik: De Pinion-versnellingsbak heeft een breed bereik aan versnellingen, met 9, 12 of 18 snelheden. Hierdoor is de fiets geschikt voor verschillende omstandigheden, van steile beklimmingen tot snelle afdalingen.
 5. Comfort: De Pinion-versnellingsbak heeft geen overgangen tussen tandwielen, waardoor de schakelingen soepel en gelijkmatig verlopen. Hierdoor ontstaat een comfortabele en natuurlijke fietservaring.

Hoe schakelen met een Pinion versnelling?

Het schakelen met een Pinion-versnellingsbak gebeurt in de meeste gevallen door middel van een draaigreep die op het stuur is gemonteerd. De draaigreep is verbonden met de versnellingsbak via een kabel. Door aan de draaigreep te draaien, wordt de overbrengingsverhouding van de versnellingsbak gewijzigd, waardoor de fietser kan schakelen tussen de verschillende versnellingen. Het schakelen gaat soepel en snel en kan zelfs tijdens het trappen worden uitgevoerd.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 10/05/2023

Views: 6121

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.