Wat is een persona en hoe maak je een persona? (2023)

Weet jij wie je ideale klant is en hoe je hem het beste bereikt? Dan moet je gebruik maken van een persona (ook wel bekend als marketing persona of klantprofiel). Wat is een persona precies, waarom is het belangrijk om deze te hebben en hoe maak je een persona? We bespreken het hier.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (1)

Een persona kan verschillende afdelingen binnen een bedrijf helpen. Zo kan bijvoorbeeld een salesteam, het marketingteam en de klantenservice voordeel halen uit een persona.

Dit zijn de onderwerpen die we hier bespreken. Klik op wat voor jou van toepassing is:

 1. Wat is een persona?

 2. Waarom is een persona belangrijk?

 3. Hoe maak je een persona?

 4. Welk type vragen moet je stellen om een persona te creëren?

  1. Vragen categorie 'Baan/Branche'

  2. Vragen categorie 'Leren'

  3. Vragen categorie 'Persoonlijke achtergrond'

  4. Vragen categorie 'Winkelvoorkeuren'

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (2)Het is ook verstandig om je marketingbudget helemaal op orde te hebben. Daarom hebben wij een gratis checklist gemaakt om hier alles aan te doen.

Download het via de onderstaande knop.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (3)

1. Wat is een persona?

Een persona is een gedetailleerde beschrijving van je (fictieve) ideale klant.

Ook al is elke klant anders, is het hier de bedoeling om de belangrijkste kenmerken van klanten samen te voegen en een beschrijving van deze gemiddelde ideale klant te maken.

In de informatie verzamel je een aantal persoonlijke kenmerken van je ideale klant. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht en gezinssituatie. Ook wordt zakelijke informatie verzameld zoals functie en werkzaamheden.

Afhankelijk van het soort webshop dat je hebt, is het natuurlijk goed mogelijk dat je meer dan één 'ideale klant' hebt. Je kunt daarom meer dan één persona hebben.

Je kunt bijvoorbeeld een persona maken voor verschillende soorten producten die je hebt.

(Video) Hoe Maak Je Een Buyer Persona?

Het is zelfs vrij standaard om drie tot vijf van deze beschrijvingen te hebben.

Een voorbeeld van een persona:

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (4)

Bron: Hubspot

2. Waarom is een persona belangrijk?

Zoals hierboven beschreven, kan een persona voor meerdere afdelingen binnen je bedrijf erg handig zijn.

Voor content marketeers is het weten wie je doelgroep is bijvoorbeeld erg handig voor het selecteren van de onderwerpen en de stijl die je gebruikt als je hierover schrijft.

Je zult namelijk niet dezelfde woorden gebruiken voor een doelgroep die bestaat uit vrouwen die voor de eerste keer moeder worden, als voor de doelgroep CEO's van 50 jaar of ouder.

Met meerdere persona's, kun je de techniek van micro-targeting gebruiken om campagnes voor verschillende persona's te personaliseren.

Het spreekt voor zich dat het weten wie je klant is en hoe je klant denkt, ook voordelen kan hebben voor andere afdelingen binnen je bedrijf die direct met de klant in contact komen. Of het nu om marketing of de klantenservice gaat.

In principe kan elk team dat verantwoordelijk is voor de acquisitie en/of behouden van klanten, het werk nog beter doen als ze de beschikking hebben over persona's.

📖 Leestip: 'Meer verkopen met content marketing'.

3. Hoe maak je een persona?

Het opzetten van een goede persona gaat vooral over het stellen van de juiste vragen aan de juiste mensen.

Voor de beste antwoorden ga je direct naar de bron: je klanten.

Het achterhalen wie je beste klanten zijn, is de eerste stap om informatie van hen te krijgen.

Als je je misschien niet comfortabel voelt om direct met klanten contact op te nemen, bedenk dan welke interessante inzichten zij kunnen bieden. Als je je klanten duidelijk vertelt dat dit geen verkoopgesprek is, maar dat je geïnteresseerd bent in hun mening zodat je je producten en de klantbeleving kunt verbeteren, zullen ze mogelijk zelfs gevleid zijn over het feit dat naar hun mening wordt gevraagd.

Als het je moeite kost om een interview te hebben, kijk dan eens naar je volgers op social media (Instagram, Facebook, Pinterest, etc.) en probeer of je daar informatie van hen kunt krijgen.

Als je echter een nieuw bedrijf hebt dat net is gestart, dan heb je misschien nog niet veel volgers en likes. Je zou hiervoor in de plaats naar de volgers van je concurrenten kunnen kijken, om te zien of je bij de meest betrokken volgers patronen kunt ontdekken.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (5)

Als je in gesprek gaat met je eigen klanten, zorg er dan voor dat je de meningen van totaal verschillende klanten achterhaalt.

(Video) Tip 15 | Maak van een persona een persoon

Natuurlijk is het leuk om te weten dat je klanten je bedrijf en je producten waarderen, maar als je meer informatie verzameld over je producten/bedrijf/branche kun je nog meer voordelen halen uit het opzetten van een persona.

Het kan je namelijk helpen om meer op je klanten gericht te zijn, maar kan je ook helpen om je assortiment te verbeteren.

Om deze klanten te vinden, blader je door de negatieve beoordelingen die je bedrijf heeft gekregen en kun je vervolgens met hen in contact opnemen.

Het is zelfs mogelijk dat zij dankbaar zijn om te weten dat je op hun negatieve beoordeling reageerten dat je er hard aan werkt om je producten voor hen te verbeteren.

Naast contact opnemen met de klanten, zou je ook informatie kunnen achterhalen bij je collega's die dagelijks met de klanten omgaan.

Zij weten vaak wie de klanten zijn, welke vragen ze stellen, waar ze 'bang' voor zijn, welke knelpunten zij ervaren, enz.

Als niets lukt, kan je zelfs overwegen om als tegenprestatie voor het geven van een mening, een beloning toe te kennen. Net als bij een focusgroep, zijn mensen snel bereid om tijd beschikbaar te stellen als er geld tegenover staat.

Je kunt bijvoorbeeld een korting voor je winkel aanbieden, of een voucher voor een andere winkel.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (6)👀 Leestip: Na dit gelezen te hebben wil je misschien meer weten over hoe je een de perfecte advertentie maakt voor Facebook.

Download onze gratis handleiding via de onderstaande knop.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (7)

4. Welk type vragen moet je stellen om een persona te creëren?

Nu je weet aan wie je vragen kunt stellen, bespreken we wat je hen zou moeten vragen. De vragen die je hen kunt stellen, kunnen in de volgende categorieën worden onderverdeeld:

 • Baan/Branche

 • Leren

 • Persoonlijke achtergrond

 • Winkelvoorkeuren

I. Vragen over de baan/branche

Met dit type vragen wil je informatie verzamelen over de rol van je klant, hun bedrijf en over de branche in het algemeen.

Probeer een aantal van de reacties van je klanten op te schrijven en plaats deze direct in de persona die je creëert.

Voorbeeld vragen voor de categorie 'baan/branche':

 • Wat is je functie/rol?

 • Hoe wordt het succes van je functioneren gemeten?

 • Welke tools gebruik je binnen je functie?

  (Video) Hoe maak je een buyer persona

 • Hoe ziet een algemene dag er voor je uit?

 • Binnen welke branche is je bedrijf actief?

 • Hoe groot is je bedrijf?

 • Wat zijn je grootste uitdagingen (of die van je bedrijf)?

📖 Leestip: 'E-commerce-recruiting: wanneer je iemand moet aannemen'.


II. Leren

Met de vragen over 'leren' probeer je te achterhalen waar deze mensen nieuwe zaken over hun branche leren en hoe zij hun werkzaamheden verbeteren.

Door hun antwoorden te bestuderen, zul je een beter inzicht krijgen in de onderwerpen waar ze interesse in hebben.

Voorbeeld vragen voor de categorie 'leren':

 • Waar haal je informatie vandaan?

 • Welke blogs lees je?

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (8)👀 Leestip: De beste webshops hebben één ding gemeen: een goede laadsnelheid.

Met eenvoudige tips kan jij jouw webshop sneller maken, wat leidt tot betere SEO én meer verkopen. Lees kosteloos onze aanbevelingen!

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (9)

III. Persoonlijke achtergrond

Hier zorgen we ervoor dat de klant een 'gezicht' krijgt. Je wilt vragen stellen zodat je een beeld krijgt van deze klanten en hen als echte mensen kunt bezien.

Voorbeeld vragen voor de categorie 'persoonlijke achtergrond':

 • Hoe oud ben je?

 • Bent je getrouwd? Heb je kinderen?

 • Wat zijn je hobby's?

 • Wat is je opleidingsniveau?

 • Wat verwacht je van de toekomstige ontwikkeling van je professionele carrière?

📖 Leestip: 'Deze 5 marketingcursussen helpen jouw bedrijf!'

(Video) Maak een persona oefening en leer je klant kennen

IV. Winkelvoorkeuren

Met de volgende vragen probeer je informatie te verzamelen over hoe en waar je klanten winkelen of shoppen.

Voorbeeld vragen voor de categorie 'winkelvoorkeuren':

 • Welk product heb je recent gekocht? Hoe verliep de aankoop? Was je tevreden met de klantenservice en de benadering van de verkopers?

 • Hoe doe je onderzoek naar producten en diensten?

 • Heb je de voorkeur voor telefoon, e-mail, of voor persoonlijke demonstraties?

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (10)

Hoe voeg je de door jou verzamelde informatie samen om een persona te creëren?

Als je voor je marketing en sales een speciaal platform gebruikt, kan er een specifiek gedeelte in de backend daarvan beschikbaar zijn om de verzamelde informatie toe te voegen.

Zo kan deze informatie bijvoorbeeld bij Hubspot, in het 'marketing dashboard' worden gevonden. Hubspot heeft een tool voor een gratis sjabloon voor een persona, puur om je te helpen om hiermee te beginnen.

Verzamel de informatie en verdeel het over de bovengenoemde categorieën. Het kan zelfs handig zijn om de persona een naam te geven (zoals Marketing Manager Willem of IT Expert Ivan) en een foto van deze 'ideale klant' aan de door je verzamelde informatie toe te voegen.

Het daadwerkelijk toekennen van een gezicht en een naam aan deze persoon, kan jou en je collega's helpen om je ideale klant te zien als een echt persoon.

Belangrijk is dat de informatie gemakkelijk toegankelijk is voor de verschillende teams, zodat je hier op elk gewenst moment naar kan verwijzen.

Het klinkt in dit digitale tijdperk misschien wat vreemd, maar je kunt je persone ook afdrukken en aan de muur ophangen. Zo houd je je doelgroep altijd in zicht.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (11)👀 Leestip: Wat je doelgroep ook is, de kans is groot dat je potentiële klant eerst op Google Shopping kijkt voor diegene doorgaat met online shoppen. Daarom is het zo belangrijk daar te vinden te zijn!

Download kosteloos onze gids hiervoor.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (12)

Kortom

Door te weten wie je klanten zijn, hoe zij denken en met welke uitdagingen zij geconfronteerd worden, kun je beter op hen gericht zijn en de aspecten aanspreken die voor hen het meest belangrijk zijn.

Spreek met je klanten en met je teams en creëer het meest nauwkeurige beeld van je ideale klant(en) en vergeet niet dat het aan de andere kant van de computer en telefoon echte mensen zijn.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (13)Blijf op de hoogte! 📬

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang onze laatste content tweewekelijks in je mailbox.

Wat is een persona en hoe maak je een persona? (14)

Gepubliceerd op: 18 juli 2019
Geüpdate op: 13 juli 2021

(Video) Wat is een buyer persona? | kort en simpel uitgelegd

FAQs

How do you define persona? ›

Personas are fictional characters, which you create based upon your research to represent the different user types that might use your service, product, site, or brand in a similar way. Creating personas will help you understand your users' needs, experiences, behaviors and goals.

What is a user persona example? ›

What is an example of a user persona? An example of an average user persona can consist of a name, occupation information, demographics, a personal story, pain points, and challenges. With these elements involved, the user persona is more likely to demonstrate a real human being accurate.

What are the different types of persona? ›

3 Persona Types: Lightweight, Qualitative, and Statistical.

Can a persona be a real person? ›

Personas are fictional characters, which you create based upon your research to represent the different user types that might use your service, product, site, or brand in a similar way. Creating personas will help you understand your users' needs, experiences, behaviors and goals.

What are the three personas? ›

The Three Personas: How Marketing, Product, and Analytics Attempt to Define The Customer.

What are four personas? ›

Competitive, Spontaneous, Humanistic, and Methodical are the four types of online purchasing personas. Knowing how each persona thinks and acts could help you exponentially when creating your online strategy.

Where is persona used? ›

Personas are consistently used in marketing and advertising because customers are at the core of the marketing and advertising industries. Advertisers know who their target audience is, so personas can add a face to a specific market segment.

What makes a good persona? ›

Effective personas: Represent a major user group for your website. Express and focus on the major needs and expectations of the most important user groups. Give a clear picture of the user's expectations and how they're likely to use the site.

Why is persona important? ›

Personas are vital to the success of a product because they drive design decisions by taking common user needs and bringing them to the forefront of planning before design has actually started. Personas provide the team with a shared understanding of users in terms of goals and capabilities.

Can everyone have a persona? ›

Everyone possesses a Persona, but only those who have summoned it before and know of its existence may call it out by will by concentrating one's mind. Personas that have consumed other Personas will be more unstable and will need Persona suppressors to keep their Personas under control.

What is a persona behavior? ›

Behavioural personas primarily describe target audiences that are grouped by behaviours rather than demographic traits. In this context, a persona represents a group of consumers rather than a single entity with similar ways of thinking and behavior in relation to a specific service.

What is a persona in life? ›

persona, in psychology, the personality that an individual projects to others, as differentiated from the authentic self. The term, coined by Swiss psychiatrist Carl Jung, is derived from the Latin persona, referring to the masks worn by Etruscan mimes.

Can someone change their persona? ›

It has long been believed that people can't change their personalities, which are largely stable and inherited. But a review of recent research in personality science points to the possibility that personality traits can change through persistent intervention and major life events.

Is persona an identity? ›

Persona is an identity platform that helps business verify customer identities that brings trust to online interactions.

What is a persona in an essay? ›

persona, plural personae, in literature, the person who is understood to be speaking (or thinking or writing) a particular work. The persona is almost invariably distinct from the author; it is the voice chosen by the author for a particular artistic purpose.

What are key personas? ›

In product management, a persona is a profile of a product's typical customer. Personas are used to help a product manager (and others in the organization involved with the product's development) understand key traits, behaviors, goals, responsibilities, and needs of a specific type of user.

How many different personas are there? ›

All 192 Personas listed below can be fused through a normal fusion or found in a Palace/Mementos unless they are part of an advanced fusion/are unlocked upon maxing out a Confidant. Unlocking a Persona via maxing out a Confidant only allows you to fuse them through Advanced or Normal fusion.

What is most important in a persona? ›

The most important goal of personas is to create understanding and empathy with the end user(s). If you want to design a successful product for people, first of all you need to understand them. Designing for everyone results in an unfocused goal that will dehumanise the profile of future users.

What is the power of persona? ›

Once the company internalizes the personas and how they relate to the product, these personas guide Marketing and Product Management in simplifying and clarifying product documentation such as the product roadmap, requirements documents and marketing material.

What are the 4 types of persona? ›

Competitive, Spontaneous, Humanistic, and Methodical are the four types of online purchasing personas. Knowing how each persona thinks and acts could help you exponentially when creating your online strategy. A competitive persona is exactly how it sounds.

Is persona same as identity? ›

The major differences between this and personas are: Identity is based on first-party data (what the donor tells you). Personas are based on second- or third-party data. Because of this, identity is more certain.

Can you have 2 personas? ›

Dissociative Identity Disorder (Multiple Personality Disorder) A mental health condition, people with dissociative identity disorder (DID) have two or more separate personalities. These identities control a person's behavior at different times. DID can cause gaps in memory and other problems.

Videos

1. Wat is een buyer persona
(Jeroen Schuijffel)
2. Hoe maak je een buyer persona? Het bepalen van jouw ideale klant kan ook anders!
(Heleen Moes)
3. Hoe werkt persona marketing?
(Danielle Riemersma)
4. Hoe maak je een buyers persona - Leadquarters.nl leadgeneratie courses
(Leadquarters - Het platform voor leadgeneratie)
5. Buyer Persona: Zo Doe Je Onderzoek Naar Jouw Ideale Klant
(Vinderz)
6. 2Bridges Persona methodiek.
(theovandersteen)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated: 12/06/2022

Views: 5591

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.