Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (2023)

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (1)

Nu de zomer echt voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is,hebben de eerste wetenschappers zich gemeld aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons een record winter 2023 te wachten. Tegelijkertijd begon in Australië de koudste winter in 100 jaar!

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (2)

Krijgen we een koude winter omdat de zomer warm was?

Het was een warme en droge zomer. Er zijn mensen die denken dat we daarom rekening moeten houden met een lange koude winter. De theorie daar achter is vrij simpel Door het warme weer smelt er meer Noordpoolijs. Dat zorgt voor meer hogedrukgebieden uit het Noorden.

Deze theorie doet al jaren de ronde en is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek. Dat stelt dat smeltende ijskappen zorgen voor meer sneeuw in Siberië. Dat zou dan weer moeten zorgen voor een koude winter in Europa. Een interessante gedachte, maar volgens het KNMI is er geen verband tussen de zomer en de wintertemperaturen.

WIN 1 van de 9 vakanties naar SalzburgerLand

Wat ons betreft, is de wintersport de mooiste vakantie van het jaar. Tijdens een skivakantie worden herinneringen voor het leven gemaakt. En het wordt natuurlijk nog leuker als die wintersport gratis is! Je maakt NU kans op één van de negen compleet verzorgde wintersportvakanties naar SalzburgerLand.

(Video) Krijgen we de koudste winter in 100 jaar? FACTCHECK

Deze prijs is voor twee personen. Winnaars verblijven zeven nachten in een 2-persoonskamer in een hotel op basis van halfpension (ontbijt en diner inbegrepen)! Uiteraard krijg je daar ook nog twee skipassen voor 6 dagen bij. Meedoen is simpel en je kan tot28 februari 2023 meedoen.

Extreem winterweer op komst?

Het ziet er sowieso naar uit dat 2022 wederom een jaar vol extreem weer wordt. Deze zomer was het in Europa extreem warm en vooral erg droog. Klimaatalarmisten en meteorologen spraken zelfs van de op een na droogste zomers ooit. Wanneer de winter voorspelling van het NOAA uitkomt, staat ons dus ook een milde winter te wachten. Tegelijkertijd wordt er een normale hoeveelheid neerslag verwacht. De kans op winterse buien blijft zeker aanwezig. Extreem wordt het winterweer dus wel. Maar of dat voor ons winterliefhebbers ook positief is, is nog maar de vraag.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (4)

Ontelbaar veel wintervoorspellingen 2023

Ieder jaar doen tal van meteorologen voorspellingen voor de winter. Behalve meteorologen zijn er ook nog wetenschappers die zich baseren op zonnecycli. Ook zijn er nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Alpendistel gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw. In dit artikel verzamelen we de winterverwachtingen die her en der zijngepubliceerd.

Amerikanen voorspellen recordwinter

Het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winter voorspelling. Deze geldt is de meest betrouwbare winterweer verwachting die jaarlijks wordt gemaakt. Voor liefhebbers van kou en sneeuw pakt deze dit jaar behoorlijk ongunstig uit. Volgens de Duitse site news.de verwacht de NOAA namelijk een recordwinter. Maar dan wel een warmterecord. Wanneer hun verwachtingen uitkomen, dan is het tijdens de wintermaanden 1-2 graden warmer dan de gemiddeld. Daarmee is zou het de warmste winter ooit worden.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (5)

(Video) Global Glacier Collapse. Will YOU have fresh water in 2050?

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (6)

‘Koudste winter in 100 jaar’ in Australië

Maar er is ook goed nieuws. Want terwijl het bij ons extreem warm was deze zomer, begon de winter in Australië nog nooit zo koud als dit jaar. Met name in het Oosten van Australië was het sinds de start van de metingen in 1904 nog niet zo koud. Onder invloed van koudefronts uit Antarctica viel er op sommige plekken meer dan een meter sneeuw.

Krijgen we een koude winter door nieuwe klimaatcyclus?

Zoals altijd zijn er ook dit jaar weer een aantal wetenschappers die als beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Dit soort berichten lezen we overigens al sinds 2017.

Gelukkig ook voortekenen op een strenge winter

Ondanks dat er maar weinig wetenschappers zijn die een koude winter voorspellen. Zijn er nog wel een aantal voortekenen die duiden op een mogelijke koude winter. Zo zou het zo maar kunnen dat een zwakke poolwervel er voor zorgt dat koude lucht uit Scandinavië en Rusland deze winter zal zorgen voor streng winterweer. Hoe dat werkt staat hier uitgelegd.

Op dit moment is er een kleine kans op een zwakke poolwervel. Maar of deze te maken heeft met de wisseling van de seizoenen, of dat het echt een voorbode is van een koude winter. Is niet bekend.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (7)

Sneeuw in Siberië – strenge winter in Nederland?

Er is een theorie die stelt dat als er meer sneeuw valt in Siberië in oktober, dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen helaas tot eind oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Het is overigens ook nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is, want helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking op onze winter zou moeten aantonen.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (8)
(Video) Arctic Apocalypse

Het KNMI twijfelt over lange termijnvoorspellingen

Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van lange termijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de lange termijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (9)

Krijgen we (eindelijk) een Elfstedentocht dit jaar?

Schaatsliefhebbers kunnen ondanks deze wintervoorspelling toch een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er ook sprake van verminderde activiteit van de zon. Alle Elfstedentochten, op 1 keer na, vonden plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op de verminderde activiteit van de zon is de kans aanwezig dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer eens verreden wordt.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (10)

Fantaseer jij ook van een strenge winter 2023?

We weten natuurlijk heus wel dat we dit soort winter verwachtingen met een flinke korrel zout moeten nemen. En dat door de klimaatverandering de kans op een Elfstedentocht eerder af- dan toeneemt. Een probleem dat voor wintersporters de komende 30 jaar gelukkig nog niet geldt. Maar wij dagdromen na dit soort berichten van een strenge winter. Met veel vorstdagen, ijs en natuurlijk sneeuw. En misschien krijgen we dit jaar ook eindelijk weer eens een witte kerst in Nederland.

Misschien fantaseren we tegen beter weten in, maar misschien ook wel niet. Je weet het nooit. Ben jij ook zo iemand die na het lezen van dit soort berichten begint te fantaseren over een ijskoude winter? Bekijk dan vooral onze inspirerende artikelen over de leukste winterse activiteiten:

  • Langlaufen: alle informatie om te starten met langlaufen.
  • Winterwandelen: sneeuw wandelen wordt steeds populairder.
  • Sneeuwschoenwandelen: hoe, wat en waarom?
  • Rodelen: sleetje rijden? Of heuse sport?

Valt er veel sneeuw in de skigebieden?

Veel wintersporters zullen berichten zoals deze ook met heel veel belangstelling volgen. Zij hopen (net als wij) dat er ook dit jaar weer genoeg sneeuw valt om lekker te kunnen skiën of boarden. Voor echte wintersportfans toch de belangrijkste vakantie van het jaar! Helaas is het nog te vroeg om een betrouwbare voorspelling voor de winter in de Alpen te kunnen maken en kan het komende winter nog alle kanten opgaan. Wil je zeker zijn van voldoende sneeuw tijdens jouw wintersport in Oostenrijk? Kies dan één van deze sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk. Of een van de sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk.

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (11)

Wat zijn jouw voorspellingen voor winter 2023?

Wat denk jij krijgen we een strenge winter? Of juist niet? En waarom denk je dat? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel?

Wetenschappers voorspellen koudste winter in 100 jaar (12)

redactie op-wintersport.nl

Op op-wintersport.nl delen we onze passie voor sneeuw, bergen en wintersport. Tijdens de winter zijn wij vrijwel dagelijks onderweg om de mooiste plekken te bezoeken en vast te leggen. Inmiddels bereikt op-wintersport.nl ruim 140.000 unieke bezoekers per maand. Onze artikelen zijn altijd eerlijk, oprecht persoonlijk en door onszelf geschreven .

(Video) Hubble - 15 years of discovery

winter 2023

(Video) Stephen Petranek: 10 ways the world could end

Wintersport » Winterweer » ‘koudste winter in 100 jaar’ en andere voorspellingen voor de winter 2023

FAQs

Wat was de koudste winter in 100 jaar? ›

De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).

Welke winter krijgen we in 2023? ›

Recordwinter in 2022/2023: bijzonder warm en droog

Al maanden spreken weerexperts erover dat de winter van 2022/2023 een recordwinter is, maar dan niet eentje met veel sneeuw. Kijkend naar de cijfers van de afgelopen winters, wordt volgens de voorspelling van de ECMWF vooral februari 2023 bijzonder warm.

Zal het sneeuwen in 2023? ›

Ligt er sneeuw in de zomer van 2023? Het antwoord is ja. Sterker nog, in deze maand kan het zelfs af en toe nog sneeuwen.

Is er nog kans op winter? ›

Op basis van de statistiek en de opwarming van het klimaat is de kans dus groot (75%) dat we weer een zachte winter krijgen, maar ons klimaat blijft grillig en dus kunnen we een koude winter niet uitsluiten. Strenge winters zoals halverwege vorige eeuw zijn in het opgewarmde klimaat vrijwel onmogelijk geworden.

Hoe dik was het ijs in 1963? ›

Schaatsclubs organiseerden in 1963 zelfs drie rally's. 'Het ijs op het IJsselmeer was 70 centimeter dik', zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB. 'Er stonden twee tankstations op de route, de ANWB had borden neergezet en de Wegenwacht was paraat.

Wat voor winter krijgen we in 2022 2023? ›

De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt.

Waar wordt het nooit winter? ›

Het beste antwoord

De eerste vraag. Onder winter wordt verstaan een van de seizoenen in de gematigde en polaire streken. Deze definitie houdt dus in dat alle landen buiten deze streken geen winter hebben, met name dus de landen rond de evenaar.

Wat voorspelt Nostradamus voor 2023? ›

Voor 2023 voorspelt Nostradamus: “Zoals de zon zal de kop de zee verschroeien: de levende vissen van de Zwarte Zee zullen bijna koken.” Deze klopt wel, aangezien recent onderzoek suggereert dat veel van de meest gegeten vissoorten met uitsterven bedreigd worden als een direct gevolg van de opwarming van de aarde.

Waren de winters vroeger kouder? ›

De winters van 2009-2013 waren kouder dan nu normaal is, maar waren naar de normen van vroeger niet “koud”. Dit wordt bevestigd door de herhalingstijden: zelfs in een warmer klimaat zijn dit winters die we eens in de 3-20 jaar kunnen verwachten.

Waarom is februari de koudste maand? ›

Toch is het gemiddeld vaker koud in januari en februari terwijl de dagen al langer worden. Hoe zit dat nou? In de winter is het kouder dan in andere seizoenen doordat de dagen kort zijn. De nachten zijn lang en daardoor kan de temperatuur sterker dalen.

Hoe kan het sneeuwen als het niet vriest? ›

Vrieskou is precies wat je nodig hebt voor sneeuw. De hele luchtlaag waar de neerslag doorheen valt, moet een temperatuur hebben van rond of onder het vriespunt. Sneeuw krijg je dus alleen in ijskoude lucht.

Welke winter wordt het? ›

De winter van 2022 lijkt in de westelijke helft van Europa, en dus ook in Nederland, een duidelijk koudere dan normale en vrij droge winter te worden, met vooral in de tweede helft van de winter mogelijk langdurig winterweer.

Wat is de koudste plek op aarde? ›

Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C)

Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld.

Hoe warm wordt de zomer van 2023? ›

Gemiddeld weer in Nederland in juli 2023

Het weer in juli in Nederland is minimaal 15°C en maximaal 21°C. Het is de perfecte temperatuur om Nederland te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben.

Hebben we al nachtvorst gehad? ›

Uiteindelijk werd het afgelopen nacht in Eelde -1,8 graden aan de grond, en ook in het Overijsselse Twenthe kwam het tot grondvorst, met daar -1,0 graad. De laatste keer nachtvorst was op 2 juni, toen werd het, ook op weerstation Eelde, aan de grond -1,0 graad. De eerste grondvorst valt een week vroeger dan gemiddeld.

Hoe was de winter van 1942? ›

Er was een koudegolf tot en met 8 februari en ook nog eentje van 15 tot en met 22 februari. De vorst zit tot 58 centimeter in de grond. Ook begin maart was de winter nog niet voorbij. Op de 6e vroor het in Groningen midden op de dag ruim 5 graden en zelfs 12 maart was met -0,4 graden nog een nipte ijsdag in De Bilt.

Hoe was de winter van 1954? ›

In den winter 1954-55 waren de maanden november en december veel warmer dan normaal; daarentegen waren de maanden januari, februari en maart een stuk kouder dan normaal. De winter bedroeg in De Bilt 61 vorstdagen (min. temperatuur onder 0 graden), 11 ijsdagen (max. temperatuur onder 0 graden) en 1 zeer koude dag (min.

Hoe koud was het in 1962? ›

Met een gemiddelde temperatuur van 8,1° tegen een huidig normaal van 9,7° was 1962 een van de koudste jaren van de afgelopen honderd jaar. Nog kouder was het in januari en februari, alleen in 1963 (met gemiddeld 7,8°) en even koud verliepen 1919 en 1940 met eveneens een jaargemiddelde van 8,1°.

Wat is de koudste maand van het jaar? ›

Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.

Welke maand meeste kans op sneeuw? ›

De grootste kans op sneeuw hebben we in de maanden januari en februari, maar ook in de maanden december en maart is er een redelijke kans op sneeuw. In de maanden oktober en november is de kans op sneeuw zeer klein, maar toch is het niet helemaal uitgesloten dat er ook in deze maanden sneeuw valt.

Hoe koud kan het worden in Nederland? ›

In Nederland werd op 27 januari 1942 de koudste temperatuur ooit gemeten. Die dag werd het in Winterswijk -27,4 °C. Net als bij het absolute nulpunt is er volgens de huidige natuurkundige theorieën ook een bovengrens aan de temperatuur. Dat is ongeveer 142 miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen °C.

Waar is het het beste weer ter wereld? ›

Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.

Waar ter wereld is het altijd mooi weer? ›

Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.

Wat is het beste land om te overwinteren? ›

Egypte is een populaire bestemming om te overwinteren. In de wintermaanden is het er gemiddeld 25 graden en staat er weinig wind. Een heerlijke temperatuur om een boek te lezen aan het zwembad, te gaan snorkelen of een mooie boottocht te maken.

Wie voorspelde de Derde Wereldoorlog? ›

De Duitse filosoof Ernst Haeckel voorspelde dat de massaliteit van een strijd tussen de grote landen niets anders dan een mondiale oorlog, een 'wereldoorlog' zou inluiden. Al in september 1914 werd zijn citaat in Amerikaanse media gebruikt en kwam het zo ook wereldwijd in gebruik."

Wat voorspelde Nostradamus 2022? ›

Sommige experts beweerden dat Nostradamus voor 2022 de aankomst van veel meer vluchtelingen had voorspeld. Hij zou volgens sommige interpretaties gezegd hebben dat er in 2022 zeven keer zo veel migranten de grenzen van Europa zouden bereiken als in het voorgaande jaar.

Wat voorspelde Baba Vanga voor 2022? ›

Vanga voorspelde namelijk voor 2022 een nieuw virus dat zou worden losgelaten op de mensheid, maar daar bleek ze toch een aantal jaar te laat mee. Ook dacht ze dat grote delen van Azië en Australië getroffen zouden worden door enorme overstromingen en dat India te maken ging krijgen met een grote sprinkhanenplaag.

Hoe koud was het in 1944? ›

Volgens het koudegetal van Hellmann was de winter 1944/45 met een wintergetal van 86,3 een normale winter (H < 100) en staat deze op de 38e plaats van winters in de 20e eeuw. Over de gehele winter, van 1 december t/m 28 februari, was de gemiddelde temperatuur in De Bilt 2,3 °C tegen 3,3 °C normaal (1981-2010).

Hoe koud was het in 1956? ›

Op 16 februari 1956 noteerde Uithuizermeeden min 26,8 graden. Dit is het record voor februari en de op één na de laagste temperatuur van de twintigste eeuw.

Hoe koud was het in 1988? ›

De winter van 1988-1989 was in Nederland op dat moment de warmste winter ooit gemeten, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,6 °C. Dit record zou slechts één jaar later alweer overtroffen worden.

Hoe was de winter van 1955? ›

De winter van 1955–1956 was in Europa de winter met veruit de koudste maand van de 20e eeuw. De gemiddelde temperatuur in februari was in Nederland −6,7 °C, wat 10,6 graden kouder is dan het normale temperatuurgemiddelde voor deze maand over de klimaatperiode 1991-2020.

Hoe warm is het in Egypte in februari? ›

​Gemiddelde temperaturen in Egypte
MaandGemiddelde maximum temperatuur (°C)Gemiddelde minimum temperatuur (°C)
februari2211
maart2514
april2817
mei3121
8 more rows

Welke maand het warmst? ›

Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C. Soms kan het zeer warm worden met maxima boven 35°C.

Kan het regenen onder 0 graden? ›

Bij temperaturen van enkele graden onder het vriespunt klonteren de aangegroeide ijskristallen tot sneeuwvlokken samen. Vallen deze vlokken tot onder het 0 °C-niveau (het 0 °C-niveau is het laagste niveau waarop de luchttemperatuur lager is dan 0 °C), dan smelten ze en bereiken de aarde als regendruppels.

Kan het vriezen als het regent? ›

Als de regen op een bevroren ondergrond valt, kan hij bevriezen. Dit is aanvriezende regen. Voor ijzel is een warmere luchtlaag en daaronder opnieuw een koude luchtlaag nodig. Als de sneeuw niet volledig is gesmolten in de warmere laag, kan het restje ijs opnieuw groeien in de koudere laag.

Kan er sneeuw vallen boven de 0 graden? ›

Een grove vuistregel is dat er bij 6 graden boven nul bij buiensituaties nog sprake kan zijn van sneeuw en bij 2 of 3 graden boven nul tijdens de passage van fronten. Bij temperaturen boven nul spreekt men zoals eerder genoemd, van natte sneeuw.

Hoe groot is de kans op een witte kerst? ›

De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer erin De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010.

Waar blijft het warm in de winter? ›

De dichtstbijzijnde bestemmingen met warm weer in de winter zijn de Canarische Eilanden (gemiddeld 21 graden, 4,5 uur vliegen), Egypte (23 graden, 4,5 uur vliegen), de Kaapverdische Eilanden (25 graden, 6 uur vliegen) en Gambia (30 graden, 6 uur vliegen).

Wat is de laagste temperatuur ooit gemeten in Belgie? ›

De laagste Belgische temperatuur dateert van 20 januari 1940 en staat op naam van Rochefort. Berekoud was het toen: MIN 30,1 graden.

Hoe was het weer in 1973? ›

Etmaalgemiddelde temperatuur 1973

De laagste gemiddelde temperatuur was -7,3 °C op 2 december 1973 en de hoogste gemiddelde temperatuur was 24,3 °C op 5 juli 1973.

Waar is het altijd 15 graden? ›

Kaapstad - Zuid-Afrika. De laatste droomstad waar je wilt wonen omdat de zon er altijd schijnt is Kaapstad. Is het bij ons zomer, dan is het hier winter maar winter in Kaapstad betekent dat er nog steeds zon is en het niet kouder wordt dan 15 graden.

Wat is de laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland? ›

Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.

Hoe warm is het in 2030? ›

De Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verwacht momenteel dat de aarde tussen 2030 en 2052 met 1,5 graden zal zijn opgewarmd. (zie de Summary for Policymakers van het Special Report).

Waarom heeft Nederland zachte winters? ›

Invloed van de wind

Ook hebben de zachte winters te maken met de wind. De opwarming van de aarde gaat in Europa samen met een toename van de westenwinden en een afname van blokkades die voor noordoostenwind zorgen. De wintertemperatuur is hierdoor meer toegenomen dan de wereldgemiddelde temperatuur.

Hoeveel dagen per jaar is het boven de 25 graden? ›

Zomerse temperaturen van 25 graden of hoger komen in het binnenland op gemiddeld 24 tot 40 dagen per jaar voor, de meeste in het zuidoosten. Aan de kust worden gewoonlijk 12 tot 16 zomerse dagen gehaald. In warme zomers kan dat aantal ook daar tot 20 of 30 dagen en plaatselijk nog meer oplopen.

Wat wordt de winter 2023? ›

Recordwinter in 2022/2023: bijzonder warm en droog

Al maanden spreken weerexperts erover dat de winter van 2022/2023 een recordwinter is, maar dan niet eentje met veel sneeuw. Kijkend naar de cijfers van de afgelopen winters, wordt volgens de voorspelling van de ECMWF vooral februari 2023 bijzonder warm.

Kan het na de IJsheiligen nog vriezen? ›

Hoewel de kans op vorst na IJsheiligen bijzonder klein is, kan het zelfs in de meteorologische zomer nog vriezen.

Hoe betrouwbaar is weer 14 dagen? ›

Er zijn luchtdrukconfiguraties die zo hardnekkig zijn dat de kans op een goede 14 daagse voorspelling nog voor een klein deel betrouwbaar is maar over het algemeen is er weinig tot niets te vertellen over de weersituatie over 14 dagen.

Hoe koud was het in 1980? ›

De laagste gemiddelde temperatuur was -7 °C op 13 januari 1980 en de hoogste gemiddelde temperatuur was 22,6 °C op 26 juli 1980.

Hoe koud was het in 1997? ›

De winter van 1997 had niet eens zo'n hele lage gemiddelde temperatuur. Gemiddeld was het in De Bilt 1,7 graden en in Leeuwarden 1,0 graden. De toenmalige klimatologische normaal (gemiddelde over 1961-1990) was 2,6 graden voor De Bilt en 2,3 graden voor Leeuwarden.

Hoe koud was het in 1985? ›

Etmaalgemiddelde temperatuur 1985

De laagste gemiddelde temperatuur was -11,8 °C op 7 januari 1985 en de hoogste gemiddelde temperatuur was 22,4 °C op 5 juli 1985.

Hoe koud was het in 1987? ›

Met een straffe noordoostenwind kwam ongekend koude lucht het land in. Op 1500 meter hoogte daalde het kwik op 11 en 12 januari tot beneden -20 graden, ook op leefhoogte was het ijskoud.

Wat was de warmste dag in 1976? ›

Alleen in 1975 was een hittegolf met 18 dagen nog één dag langer, maar die van 1976 was qua hitte veel intenser. De hoogste temperatuur werd op 3 juli gemeten, dat was 34,9 graden in De Bilt. Omroep Brabant wil graag weten wat Brabanders zich herinneren van de zomer van 1976.

Hoe koud was het in 1964? ›

De winter bedroeg in De Bilt 67 vorstdagen (min. temperatuur onder 0 graden) en 7 ijsdagen (max. temperatuur onder 0 graden). Er was ijsvorming op de meeste kanalen, het IJsselmeer en de Waddenzee.

Hoe koud was het in 1979? ›

De winter als geheel had een gemiddelde temperatuur van -0,8 °C, waarmee het in Nederland de op vijf na koudste winter van de 20e eeuw was. De winter had een koudegetal van 205,7.

Hoe was de winter van 1970? ›

9: De winter van 1970

Het was moeilijk voor de schepen om door het ijs te komen. Met name in het noorden en oosten van het land ontstond er veel vorst. In totaal waren er 88 dagen vorstdagen en 18 ijsdagen. Een van de koudste winters in Nederland, gemiddeld gezien.

Hoe koud was het op 4 januari 1997? ›

De laatste Elfstedentocht, op 4 januari 1997, was een bijzonder zware. Wind met kracht 5 tot 6 en vorst, met temperaturen van -6 graden in de ochtend tot maximaal -3 graden in de middag, waren de grote boosdoeners.

Hoe was de winter van 1976? ›

De winter was in het algemeen vrij zacht, met uitzondering van de maanden november en maart. Er deed zich 1 ijsperiode voor van eind januari tot begin februari, waarin zich door bijna het gehele land ijs van betekenis voordeed. De grote rivieren zijn ijsvrij gebleven.

Hoe was de winter van 1969? ›

Een dergelijke winter, als boven omschreven, was die van 1969/70 met als tegenhanger 1970/71, toen de koude pas in maart een hoogtepunt bereikte. Een winter met tenminste twintig ijsdagen, veel sneeuw en een record-april sneeuwval in Noord-Nederland.

Hoe warm was het in 1960? ›

Etmaalgemiddelde temperatuur 1960

De laagste gemiddelde temperatuur was -6,7 °C op 13 januari 1960 en de hoogste gemiddelde temperatuur was 21,7 °C op 25 juni 1960.

Videos

1. Bekentenissen van een levenslange helderziende met Robert Lindsy Milne
(Next Level Soul)
2. Hidden, never-before-seen penguin colony spotted from space
(WONDER WORLD)
3. Campi Flegrei: Italië Supervolcano Pt4: Eruption Simulation In Present Day
(OzGeographics)
4. The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy
(VICE)
5. Korda Carp Fishing Masterclass Vol. 4 Chapter 4: Spring Fishing (13 LANGUAGES)
(Korda TV Carp Fishing)
6. Kamperen in regen en sneeuw - 2 nachten
(AB Camping)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 02/19/2023

Views: 5843

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.